18-06-12

hup Holland hup

oranje 01.jpg

Men zegt wel eens dat Vlamingen een hekel hebben aan arrogante Hollanders. We hebben inderdaad een hekel aan die gasten met een groot bakkes die heel veel lawaai maken, zuipen en zingen "hup Holland hup" de ganse dag door, een oranje of zalmroze hemdje dragen, fel blond of rosse haren hebben en luisteren naar de naam Johnny, Kees of Pim. Mafkezen die het niet kunnen laten om oergeluiden te maken tijdens het eten van hun junkfood uit de muur en als ze ooit op bedevaart gaan naar Antwerpen, gegarandeerd tegen de kathedraal zeiken. Wie zei ooit: "Wat een plompe geest! Ik verdenk hem ervan een Hollander te zijn." Juist, inderdaad, uitgerekend Erasmus, zelf een Nederlander. Maar veralgemenen is niet netjes. Feit is dat ik tijdens mijn vele reizen in gezelschap van Nederlanders nog nooit één arrogante noorderbuur heb ontmoet.

Nogal wat Hollanders kunnen flink chauvinistisch zijn. Je zou bijna medelijden krijgen met hen maar dat vind ik een stap te ver. Hoog van de toren blazen, jezelf tot winnaar bombarderen en dan keihard op je bek gaan … Dat is er zelf om vragen. Ambitie moet, bescheidenheid is voor verliezers en arrogantie mag als je het op de juiste manier gebruikt. Ik las dat Van Marwijk zei dat arrogantie je sterker maakt. Zal wel, maar dan moet je het ook waarmaken. Het verleden biedt immers geen garantie op de toekomst. Misschien had Van Marwijk beter eventjes voor het slapen de bijbel in zijn hotelkamer genomen en vers 16:18 gelezen: hooghartigheid gaat vooraf aan ellende, hoogmoed komt voor de val.

Blijft wel een raar volkske die Hollanders in de ogen van nogal wat Vlamingen. Smeren tonnen oranje verf in het rond die ze er nu diep ontgoocheld en met veel moeite er mogen afhalen. Op de snelwegen richting westen worden massa’s oranje sleurhutten gesignaleerd welke horden Van Marwijkhaters zo snel mogelijk huiswaarts brengen. De Poolse cultuur kan hen gestolen worden.

Ik vrees dat er vandaag nogal wat Belgen rond lopen met een flink pak leedvermaak na de uitschakeling van d’Hollanders. Eén feit is zeker: zonder de Belgische revolutie in 1830 zouden wij Vlamingen, reeds drie maal de finale van een wereldkampioenschap voetbal hebben gespeeld en één keer Europees kampioen geworden zijn.

 

 

 

18:50 Gepost door Guido De Greef in Blog, Boeken, Ontspanning, Sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.