05-06-12

Podcast via radiolampen

oude radio.jpgOp de kast staat een oude radio te spelen. Fats Domino zingt zijn onvergetelijke Blueberry Hill. Op de vensterbank zit de dikke zwarte poes te spinnen. De staande klok tikt ééntonig de minuten weg. Maurice dommelt zachtjes in. Zijn hoofd glijdt langzaam opzij. Zijn krant zakt weg op zijn knieën. De kleine Michel zit tegenover hem in de oude schommelstoel. Hij houdt zijn gsm-toestel tegen zijn oor ene gedrukt. In zijn andere zit een ipod-oortje.
“Podcasts worden gedownload op Mac of pc met Juice of  iPodder Sopcast en iTunes,” zegt de jongen, heen en weer wiebelend.
“Wat zeg je jongen?” vraagt Maurice opgeschrikt. Hij duwt zijn leesbril wat naar beneden en kijkt over de glazen heen naar zijn kleinzoon. Geen reactie.
“Vodcast is een combinatie van Vod, wat staat voor Video On Demand, en webcasting of broadcasting. Voorheen werd Vodcast ook wel Video RSS Feed, Videocast, Video Podcast of Vlog genoemd, net als podcasting audio RSS feed en audioblogging werd genoemd.” Even stilte en duidelijk reactie aan de andere kant van de lijn.
“Hmm, ja, dat is het,” antwoordt de kleine Michel onophoudelijk wiebelend.
Opa glimlacht, slaat een pagina van zijn krant om en leest verder. “Love me tender, “ fluistert Elvis Presley zachtjes.
“Vodcasting werkt net als podcasting met RSS 2.0, en kan worden gebruikt met bestaande podcast programma's zoals iPodder en Doppler, die de MP4, MOV, AVI, RM en WMV extensies kunnen koppelen aan mediaspelers. iTunes 6.0 biedt de hoogste integratie van RSS met streaming media-afspeelmogelijkheden.” Michel ratelt verder zonder ophouden.
Louis Primas’ Buona Sera verdwijnt in een steeds feller wordend gedonder op de kast. Michel kijkt verveeld op. Opa staat op en sloft in de richting van de krakende radio. Met zijn vuist geeft hij een fikse tik tegen het ding. Het felle gebrom houdt op.
“In 1912 construeerde Edwin Armstrong de eerste regeneratieve ontvanger, hij gebruikte hiervoor een Audion lamp van DeForest. Deze ontvanger is veel gevoeliger dan de kristalontvanger, doordat een positieve terugkoppeling over de detectorlamp wordt toegepast. Eén nadeel, ze kraken af en toe en je moet ze geregeld een mep geven,” zegt opa glimlachend.
De kleine Michel laat zijn gsm zakken, kijkt verbaasd naar zijn opa, vervolgens naar de oude radio op de kast. Maurice negeert zijn vragende blikken, neemt zijn krant op en laat zich terug in zijn fauteuil zakken. Vanop de kast weerklinkt een vlekkeloze Que sera sera.
De jongen brengt zijn gsm vlug terug aan zijn oor.
"Ja, ja, ik ben er nog," zegt hij vlug.
“Doris Day,” zegt Maurice zonder opkijken.

14:01 Gepost door Guido De Greef in Blog, Boeken, Ontspanning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.