31-05-12

een chimpansee gebruikt geen tandenstokers

tandenstoker.jpg

Niks is lastiger dan een flink stuk t bones tussen je tanden en je hebt net gisteren je vingernagels geknipt. Hopeloos gepeuter. Ik wenkte de serveerster. Ze begreep mijn probleem en kwam even later aansloffen met een doosje tandenstokers. Haar net iets te strakke stretchbroek in tijgermotief spande zich om haar net iets te dikke benen.
“Je zou beter flossen”, zei Helga, “tandenstokers maken krassen.”
“Weet ik,” antwoordde ik terwijl ik het stuk vlees van tussen mijn tanden prutste.
Ik gooide de tandenstoker achteloos in mijn bord.
“Wist je dat de Neanderthalers reeds tandenstokers gebruikten?” vroeg ik.
Helga keek me onverschillig aan.
“Hoe weet je dat?” vroeg ze.
“Wetenschappelijk bewezen. In Tanzania, in de Olduvaikloof, heeft men een kies gevonden van één of andere Homo Etcetera. Op de zijkant van de tand zaten microscopische krassen die op geen enkele manier door kauwen kunnen zijn veroorzaakt. Wel door herhaald peuteren met een twijgje waaraan nog zandkorrels hingen. Het zand maakte de krassen,” antwoordde ik.
“Waarom vertel je dat?” vroeg Helga alsof ze het in Keulen hoorde donderen.
“Zo maar, omdat ik dergelijke onderzoeken onnozel vind.”
Ik keek naar de  kont van de serveerster die langs onze tafel liep. Helga volgde mijn blik.
“Bij mensapen zoals chimpansees zijn ze nog nooit aangetroffen,” ging ik verder.
“Wat aangetroffen?” vroeg Helga terwijl ze onder tafel tegen mijn voet trapte.
“Aauw …krassen op de tanden,” antwoordde ik met een pijnlijke grimas
“Ja en?” Helga haalde haar schouders op.
“Dat betekent dat chimpansees geen tandenstokers gebruiken,” zei ik op ernstige toon.
Helga zuchtte.
“Indien Darwin dat had geweten,” zei ze op meewarige toon.
Ze dronk haar wijnglas leeg, stond op en liep naar het toilet.


16:48 Gepost door Guido De Greef in Blog, Boeken, Ontspanning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-05-12

Gezocht: defibrillator voor gebroken harten

defibillator.jpgEen falend hart masseren moet met een snelheid van zowat honderd stoten per minuut. Dus dat is flink doorduwen. Je moet je kop er bijhouden. En tellen, van je één en twee, drie en vier, op het ritme van ‘stayin alive’ van de Bee Gees. Hop. hop, ‘ah, ha, ha, ha, stayin alive, hop. Honderd en drie beats per minuut, ideaal. Naar het schijnt populairder dan één, twee, drie, vier, hoedje van papier bij het medisch personeel. Met een beetje geluk heeft de patiënt zijn tanden gepoetst, want tussen door moet er ook nog wat lucht ingeblazen worden. Gelukkig zijn er vandaag de dag de defibrillators.

De defibrillator is op zich een heel bijzonder toestel dat in fracties van seconden beslist over leven en dood, erop of eronder. Erop, oef, enkel een paar verbrande tepels en als het slecht gaat wat gekneusde ribben. Eronder, pech en rest er enkel nog het witte laken.

Op televisie zie je de arts of verpleger twee strijkijzers pakken en roepen dat iedereen rond het bed de ruimte moet vrijmaken. Vervolgens worden die dingen op de borst van de patiënt geplaatst die het volgende moment omhoog wipt om dan als een slappe vod terug te vallen, meestal gevolgd door een langegrekte biiiiieeeeeep. Als hij geluk heeft dan komt er een aarzelend biep biep biep op gang, net niet gevolgd door een applaus van de omstaanders.

Je ziet ze meer en meer in het straatbeeld verschijnen maar let wel, ze zijn volstrekt nutteloos bij een gebroken hart. In de gebroken-harten-kliniek hangt er wel eentje aan de muur. Ernaast een handgeschreven briefje: werkloos

20:06 Gepost door Guido De Greef in Blog, Boeken, Ontspanning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-05-12

beestenboel

beestenboel 3.jpgIn de roedel liepen ze kris kras door elkaar, sommigen waggelden, anderen doken in het kruis, hingen grommend aan broekspijpen en sprongen met hun bemodderde poten tegen toevallige voorbijgangers op. Vettige haren verstopten een wazige glazen blik. De meesten stonken fel uit hun bek. Het alfa mannetje duwde grommend enkele groezelige exemplaren opzij die verschrikt uiteen stoven. Hij kijkt met rooddoorlopen ogen naar zijn testosteronzwetende achterban. Een zwalpend exemplaar dat tegen hem aan liep gaf hij gewoon een flinke dreun op zijn smoel. Daarna liep hij naar de muur, deed een plasje en sloeg vervolgens driemaal hard met de vuisten op de borst terwijl de zeik tussen zijn achterpoten een weg zocht tussen de keien. Hij nam tevreden iets dat op een banaantje leek. Eéntje uit zijn achterban zakte langzaam door zijn poten. Het leek alsof hij snuffelde aan de natte plek op de grond. Hij keek dwaas grijnzend naar het alfa mannetje.

Een eind verder struikelde een vies onverzorgd mannetje over een achtergelaten, lege bierbak. Glas rinkelt. Het groezelig dier sprong luid grommend op wanneer hij met zijn poot in een scherf van een kapotte bierfles trapte. Hij wreef zijn bloedende poot aan de vacht van het exemplaar naast hem. Deze liep geschrokken weg.

De roedel begon ritmisch te wauwelen, steeds luider. Plots bemerkte het alfa mannetje in de verte iets dat hem niet aanstond. Rauwe oerkreten overstegen het dreunen van de roedel. De leider stak zijn poot hoog in de lucht. Even dacht ik een omhooggestoken middenvinger te zien. In de verte klonk wat geblaf. De roedel reageerde woedend en met luide kreten sprongen ze tegen het rammelende hekken. Speeksel droop uit hun bekken. Eén en ander vloog door de lucht.. Eentje stak uitdagend zijn bekken naar voor en wreef uitnodigend met grote ronddraaiende bewegingen over zijn geslachtsdeel. Het gejoel in de andere groep zwol aan. Een wijfje draaide met haar kont rond het alfa mannetje als wou ze hem afleiden. Hij reageerde briesend, dreigde met woeste blik. Zij trok zich geschrokken terug..

Na een tijdje was de autocar leeg zat gans de roedel in de kooi. De rustige exemplaren kropen naar achter, hoog in de tribune, terwijl de woeste jonge dieren zich krijsend naar voren wierpen toen de tweeëntwintig spelers het veld op liepen. Even later floot de scheidsrechter de wedstrijd op gang.

19:20 Gepost door Guido De Greef in Blog, Boeken, Ontspanning | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |