02-03-12

Infantiele infectie of dyslexie?

Zus had geen geluk, ze lag met Sinterklaas in bed. Zus heeft bolsjes op haar wangen. Grappig hé, die twee versprekingen. Ik heb ze niet uitgevonden. Ik heb ze geleend van Pol V. Pol V. heeft ze ook niet uitgevonden. Hij heeft ook nooit beweerd dat hij ze zelf uitgevonden heeft. Pol was een eerlijk mens. Hij gaf toe dat hij ze geleend heeft van een onschuldig kind uit zijn klas. Pol was onderwijzer, één van vlak na de tweede wereldoorlog. Pol heeft veel zulke dingen geleend. Hij heeft er tenslotte een boek mee gevuld. Een boek vol met schrijfsels zoals: vader drinkt liefst bier en moedermelk en de kippen zaten al op hun eierstokken.
Ooit gehoord van konijnenbrood? Neen? Die heb ik wel zelf uitgevonden. Leuk hé. Zelf een woord uitvinden vinden ik één van de leukste dingen die er bestaat. U begrijpt niet wat konijnenbrood betekent zegt u. Dan bent u waarschijnlijk Nederlander. Natuurlijk neem ik u dat niet kwalijk. Bij jullie zeggen ze krentenbrood. Bij ons in Vlaanderen spreken we over rozijnenbrood. Snellegeitovertreding is er nog ene die ik zelf heb uitgevonden. Een leuke hé. Snap je hem? Snelle, geit, overtreding. Goed gevonden hé. Dan heb je nog woorden zoals gefonografeerd, stiereklinkel en zwaluwachtig, maar die zijn niet van mij. Die komen ook uit een onschuldige kinderpen.
Ik weet niet of Pol V. indertijd besefte dat zijn leerlingen die gefotografeerd, dierenwinkel en zenuwachtig niet konden schrijven, niet dom waren maar een probleem hadden. Misschien heeft Pol ze wel eens uitgelachen. Misschien heeft hij ze wel eens te kakken gezet voor de ganse klas niet wetende dat ze een probleem hadden.
Feit is dat die kinderen geen infantiele infectie dan wel dyslexie hadden. Van dyslexie zal Pol V. waarschijnlijk in zijn tijd nooit gehoord hebben maar dat nemen we hem niet kwalijk.

18:12 Gepost door Guido De Greef in Blog, Boeken, Ontspanning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.