21-02-12

op een bedje van brandend maagzuur

Cojones.jpgKlinkt de uitspraak “wat hebben we geleerd vandaag?” u bekend in de oren? Tegenwoordig kan je je tv niet meer aanzetten of er is wel één of ander kookprogramma bezig. Het lijkt of vandaag de dag de helft van het land behoefte heeft om met kookpotten te rammelen en daarbij visuele steun nodig heeft van één of andere keukengoeroe. Kookboeken vliegen de deur uit. Koks worden beroemdheden of proberen het althans te worden.

Kookprogramma’s zijn in. Uitgebluste acteurs gaan op zoek naar Michelinsterren. Zangcarrières ruimen plaats voor kookcarrières. Leslzy-Ann Poppe die uitlegt hoe voeding je schoonheid kan beïnvloeden... Hallo? De culinaire wereld kent duidelijk geen schaamtegevoel meer. Kent u ook die programma’s waar een groepje vier of vijf idioten voor elkaar kookt en gans het land in hun keuken en slaapkamer laat kijken? Culinair voyeurisme noem ik dat. Om van te kotsen.

Het lijkt er op dat kookprogramma’s een nieuwe vorm van porno zijn geworden. Ik die dacht dat eten er was om ons te voeden heb het duidelijk verkeerd voor. Koken is geëvolueerd naar een zoektocht om het genotcentrum te prikkelen: op een bedje van dit, met een wolkje van dat. Culinaire hoogstandjes? Welke standjes zegt u? Kooktelevisie heeft één voordeel: het kan geen kwaad als je in slaap valt. Als je terug wakker wordt, heb je geen spannende ontknoping gemist,

Geef toe, sommige kookprogramma’s op zich zorgen tegenwoordig voor oprispingen. Een salade van batjauw en cassave met komro komro tapoe asing, cassavechips, gefrituurd brood en een dressing van tomaten met bosui. Als je steeds vreemdere recepten met de meest exotische ingrediënten in elkaar flanselt, dan kan het wel eens mis gaan. Ooit gehoord van ‘Animelles à la crème”? Waarschijnlijk niet. Het water loopt je misschien wel in de mond als je dit gerecht op de menukaart ziet staan. Ik garandeer u, als u ontdekt wat u uiteindelijk heeft binnen gespeeld, brandend maagzuur verzekerd.

13:19 Gepost door Guido De Greef in Blog, Boeken, Ontspanning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.