27-08-11

Schone en het beest

Ik was laatst op Schiphol, beter gezegd, lag in Schiphol, diep doorgezakt in – hoe kan het ook anders – een knaloranje zetel, wachtend op mijn vlucht naar Varadero. Een uitgelezen plek om er de mensen te observeren, tussen haakjes, één van mijn geliefkoosde bezigheden.

Airhostessen in blauwe pakjes en op hoge hakken schreiden statig voorbij, zelfbewuste houding, een beetje chiqué, richting één of andere gate. Erfenis van een periode toen enkel de beau monde gebruik maakte van het luchtruim. De meute wijkt voor het niets of niemand ontziend konvooi trolleys waar nog net niet de walm van taxfree parfums uit opstijgt . Het verbaast me vast te stellen dat KLM zich geen moer aantrekt van het domme blondjes syndroom. Op een verdwaald exemplaar na zijn alle KLM hostessen Arisch groot en blond. Toegegeven, doorgaans knappe slanke exemplaren – soms wat hautain -  hier en daar een minder geslaagde creatie die het blijkbaar strakke en strenge lastencohier van het bedrijf heeft weten te omzeilen.

Dat brengt mij naadloos bij mijn volgende vaststelling : er lopen heel wat lelijke mensen rond op onze wereld. Of, hij die de knopkes van de mensheid bedient heeft geregeld een stuk in zijn kraag of is een onbekwame pummel die er in slaagt mensen levenslang op te zadelen met de meest uiteenlopende wanverhoudingen en misplaatste uitstulpingen. Nog erger vind ik het feit dat sommigen hun ongunstig lot gaan benadrukken door een lompe houding of niet beseffen dat het hoogst tijd is om de inhoud van hun kleerkast te seponeren.

Kom alsjeblieft niet janken met het cliché ‘schoonheid zit van binnen’. Ik heb nog geen enkele chirurg horen zeggen ‘hoe schoon het daar van binnen wel is’. Er bestaat zelfs een facebookgroep ‘alleen lelijke mensen zeggen dat den binnenkant telt’ (42 leden).  Ik was al bang dat het onderwerp niet belangrijk genoeg was. Of wat vind je van deze : ‘ik loop graag naast lelijke mensen, zo lijk ik mooier’ (84 leden).

Ik vind dat er dringend werk moet gemaakt worden van de opleiding van zij die de machine van moeder natuur bedienen. Gezeik in de aard van ‘karakter is belangrijk’ vind ik larie. Wat interesseert mij in hemelsnaam het karakter van een vrouw, behalve dat van mijn eigen vrouw uiteraard. Liever een mooie feeks dan moeder Theresa. Versta me niet verkeerd. Ik heb niks tegen moeders Theresa maar ik sta niet afwijzend tegenover vrouwelijk schoon en moeders Theresa is niet onmiddellijk de vrouwen waarvoor je als man bruusk je hoofd voor omdraait. Het beste zou natuurlijk zijn dat ik niet op iemands uiterlijk zou letten. Echter ben ik genetisch zo geprogrammeerd dat ik dat wel doe.

De aandachtige lezer zal inmiddels reeds begrepen hebben dat het mij geen moer interesseert hoe mijn mannelijk medemens er uit ziet. Neen, loop jij maar rustig rond met je hangbuik en je wallen onder je ogen. Draag maar rustig verder je FC Barcelona shirt, je sandalen en je witte sokken, je afgezakte jeansbroek die je bilspleet openbaart. Je haren in je oren en neusgaten, het kerkhof in je mond interesseert me geen flikker, veroorzaakt ten hoogste een meewarige glimlach. 

Ik verwijt je niks maar  misschien dat in de toekomst gratis plastische operaties mogelijk worden voor iedereen die onder een kritische schoonheidsindex scoort. Het leven en de mens is imperfect en zal dat nog lang blijven. In haar gepolueerde maatschappij is schoonheid het enige lichtpunt. En voor zij die met een probleem zitten, schone en het beest bewijst dat er hoop is

Twaalf uur later landt het vliegtuig in Cuba. Benieuwd of ze hier mensen met verstand aan de knopkes van de mensenmakenmachine hebben gezet. Eerste vlugge vaststelling en pluspunt : Cubanen dragen geen sokken.

23 april 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17:56 Gepost door Guido De Greef in Blog, Boeken, Ontspanning, Reizen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |