22-06-11

Cuba 15 jaar later

Toen ik midden de jaren negentig terugkwam van Cuba, zei ik tegen ieder die het horen wilde: ‘als je ooit nog van plan zou zijn om Cuba te bezoeken, doe het dan nu want eens Fidel er mee kapt krijgen de Amerikanen vrij spel en is alles om zeep’. Cynische figuurlijkheid want in Cuba was op dat moment helemaal geen zeep te vinden.

 

April 2011. Vijftien jaar later, mijn ArkeFly (goedkoop en comfortabel, al zeggen ze het zelf; je hoeft nog net niks extra te betalen voor zuurstofmasker en reddingsvest onder je stoel) vliegtuig landt veilig en wel in Varadero. Ik wou Helga Cuba laten zien vooraleer het te laat was …

 

Fidel besloot de  perestrojka aan zich voorbij te laten gaan en Cuba bleef verweesd achter, gekloot door Amerika en door bijna de rest van de wereld, opgezadeld met Russische antiek in de breedste zin van de betekenis.

 

Na Fidel kwam Raoul en vijftien jaar later hebben ze opnieuw zeep. Niet veel en ze ruikt naar Chinese lotus, maar ze hebben er. Toch blijft het een populair bedelobject. ‘Sabon’ en een wrijfbeweging op de voorarm. Macht der gewoonte waarschijnlijk. Is er wat veranderd behalve het feit dat de vrouwen er niet langer de was hoeven te doen met een papje van de agave wat dan weer voor brandwonden zorgde aan hun handen ? In Havana zijn de camello bussen verdwenen. De dollar hebben ze ingeruild voor de cuc, de peso convertible. De Lokorolo fluit nog steeds zijn liedje. Ché zie je nog op alle hoeken van de straat. Cuba Libre is nog steeds op basis van rum en cola. Hemingway maakt nog altijd reclame voor daiquiri en mojito. Hier rijden meer Amerikaanse oldtimers rond dan waar ook. Je vraagt je af waar ze ze blijven halen.

 

De Buena Vista Social Club levert nog steeds de sound in Havana. Hun stek hebben ze nog altijd aan de Plaza Vieja. Het ouwe mannetje zingt er nog altijd over zijn tandloze obesitastante, één van de laatsten die de sigaren rolde over haar enorme vlezige dijen. Het zal jouw sigaar maar zijn. Tussen haakjes, Cohiba, Montechristo en Romeo y Julieta zijn nog steeds de sigaren die het doen.

 

De kogelgaten in de muren van de Moncada kazerne in Santiago de Cuba zijn nep maar dat waren ze vijftien jaar terug ook al. In de Valle de los Ingenios aan de voet van de Sierra de l’Escambray galopperen de boeren nog steeds op hun kleine snelle paardjes, strohoed en machette aan de riem inclusief.

 

In Cienfuegos is de charismatische Maria del Carmen Iznaga Guillén – die beweert dat ze de nicht is van de bekende Cubaanse dichter Nicolàs Guillén - nog steeds een attractie. Deze plaatselijke diva – wiens leeftijd een groot geheim is – de kruising tussen Josephine Baker en La Esterella beiden zaliger – krijst nog steeds haar liedjes in het Palacio del Valle. Ze slaat nog altijd – af en toe herkenbare flarden – muziek op de vleugelpiano die voor het laatst gestemd werd toen Fidel Castro nog op de lagere school zat.

 

De Cubaan is nog steeds volgzaam en gedisciplineerd. Waar stopt men in hemelsnaam steevast voor een onbewaakte spoorwegovergang, louter en alleen omdat er een verroest bord met PARE staat, wetende dat daar in jaren geen trein meer voorbijkwam.

 

Bimbo’s heten hier mango’s maar je ziet nog steeds geen smsende en gsmende jongeren. Ze praten nog rechtstreeks met elkaar. Hun iPod heeft nog de vorm van een transistorradio. Voordeel: iedereen kan meeluisteren en zo’n ding stop je zo maar niet in je oren

 

Maar David blijft vechten. Het cordon sanitair vertoont barsten. Er is ruimte voor individueel initiatief. Casa particular en paladar deden hun intrede. De vroegere staatswinkels waar bijna niks te krijgen was en is, kregen concurentie. Kapitalisme binnen het socialisme. Marx draait zich om. Raoul belooft nog meer veranderingen. De Cubaan gelooft hem maar zegt ‘verémos’, we zullen zien.

 

Cuba op een steenworp van onbeperkt internet, twitter en facebook. Hoe breng je een Cubaan aan het verstand dat dit niks te maken heeft met verandering. Dus als je ooit nog van plan bent om Cuba te bezoeken, doe het dan nu.

 

08:45 Gepost door Guido De Greef in Blog, Boeken, Ontspanning, Reizen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.